O to mój ulubiony przepis na gnocchi, czyli w sumie włoskie kluski. Gnocchi są podobne do naszych tradycyjnych kopytek, jednak teksturą i kształtem zabierają nas do Włoch. Można je podawać z sosami, warzywami czy nawet twarogiem i cebulką. Jest to idealne rozwiązanie dla osób lubujących się we włoskiej kuchni. Warto wykonać je w domu, dzięki temu można zjeść ich więcej, bo mają zdecydowanie mniej kalorii.
#gotujzłakomą

 

Składniki na dwie porcje gnocchi:

– Ziemniaki 200g
– Jajko
– Mąka 70g

WYKONANIE:

1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ostudzić.
2. Ziemniaki ugnieć widelcem, dodaj mąkę oraz jajo. Wyrabiaj, aż powstanie ciasto.
3. Oddziel porcję ciasta, uformuj w wałek. Odcinaj lub odrywaj kawałki ciasta wielkości opuszki palca.
4. Gnocchi ugotuj. Wyjmuj po 2 minutach od wypłynięcia.

Gnocchi to kluski do których zdecydowanie musimy dorzucić źródło białka, by były zbilansowanym posiłkiem: polecam chudą pierś z kurczaka, tofu, ciecierzycę, nawet rybę typu dorsz czy twaróg.

Wartości odżywcze dwóch porcji:

wartość energetyczna: 491 kcal
białko: 18,6  g
tłuszcz:  6,5 g
nasycone kwasy tłuszczowe: 1,9 g
węglowodany: 93 g
cukry:  0,14 g
błonnik: 4,81 g
sól: około 0,1 g

Wartości różnią się w zależności od producenta mąki.  

Zdjęcia: Katarzyna Nadolska – team Łakomi na wiedzę