Są pyszne i z pewnością Was zachwycą jeśli uwielbiacie jeść późne śniadania. Ja najchętniej podaję je z wędliną i pomidorem, wybornie smakują również z domowym hummusem oraz wiosennym twarożkiem z ogórkiem i rzodkiewką. To najlepsze bułki śniadaniowe i co ciekawe są z dodatkiem oliwy! Zaraz po wyjęciu możecie podawać je z oliwą i sałatką caprese niczym we Włoszech! Polecam do wypróbowania, na pewno Was zachwycą i sprawią, że będziecie je piec nałogowo, bo smakiem i jakością powalają na kolana te wszystkie nadmuchane bułki sklepowe.
#gotujzłakomą
SKŁADNIKI:
Mąka pszenna – 600 g
Letnie mleko 0,5 % – 280 ml
Drożdże świeże – 25g (suche – 12 g)
Cukier – 15 g
1 jajko
Oliwa z oliwek – 30 ml
Sól – 3/4 łyżeczki
DODATKOWO:
1 roztrzepane jajko do posmarowania z 30 ml mleka
Mąka pszenna przeznaczona do opruszenia miski oraz stolnicy – 30g
WYKONANIE:
1. 80 ml letniego mleka wymieszaj z cukrem i drożdżami w miseczce, przykryj ścierką i odstaw na 10-15 minut. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, 200 ml letniego mleka, jajko, oliwę oraz sól.
3. Dodaj rozczyn i wyrób ciasto.
4. Uformuj kulę, przełóż do opruszonej mąką miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
5. Po tym czasie przełóż ciasto na opruszoną mąką stolnicę lub blat i delikatnie wyrób.
6. Na papierze do pieczenia uformuj około 12 bułeczek (po około 75g) i odstaw jeszcze na chwilę do wyrośnięcia pod ściereczką.
7. Po około 15 minutach posmaruj je mieszanką roztrzepanego jajka i mleka.
8. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce.
Po merytoryczną wiedzę zajrzyj na mój instagram: @klaudia.lakoma.
BUŁKI ŚNIADANIOWE
Wartości odżywcze jednej sztuki
234 kcal
Białko – 8 g
Tłuszcz – 4,2 g
Węglowodany – 41,75 g
Błonnik – 1,36 g
Składniki mineralne:
żelazo: 0,6 mg
Przepis polecam wykorzystać w trakcie gotowania z jadłospisu, który kupisz TUTAJ.
Zdjęcia – Katarzyna Nadolska