Łuszczyca to autoimmunologiczna choroba zapalna, która dotyczy około 2% populacji świata. Jej występowanie jest niezależne od wieku i choć może dotykać zarówno młodych, jak i starszych, pierwsze objawy najczęściej pojawiają się między 15 a 30 rokiem życia. Pytanie zatem, jak wspomóc jej leczenie dietą i czy jest to w ogóle możliwe?
Choroby o podłożu zapalnym i sposób odżywiania mają ze sobą wiele wspólnego. Tak jest też w przypadku łuszczycy, charakteryzującej się przewlekłym przebiegiem. To oznacza, że stany zaostrzenia objawów są przeplatane z okresami remisji, której długotrwałe utrzymanie jest naszym głównym celem! Mowa tu nawet o kilku latach…
Nie można zapomnieć, że łuszczyca przebiega u każdego całkowicie inaczej. Mimo to, badania potwierdziły, że istnieje kilka wspólnych zaleceń żywieniowych, które mogą mieć znacząco wpływać na przebieg kliniczny tej choroby.
Co może nasilać objawy łuszczycy?
Nadmiar kalorii i nagłe przybranie na wadze. Tu warto dodać, że opisuje się silne powiązania między łuszczycą, a otyłością.
Styl życia, w którym występują nałogi (palenie papierosów i picie alkoholu, zwłaszcza w okresach zaostrzenia), przewlekły stres, przemęczenie i deficyt snu.
Brak składników mineralnych lub witamin w diecie lub ich niepotrzebny nadmiar. To kluczowy element w kontekście chorych leczonych farmakologicznie, jako że u tych pacjentów obserwuje się liczne niedobory pokarmowe!
Brak aktywności fizycznej, ale też jej nadmiar.
Rozregulowana gospodarka węglowodanowa.
Jakie powinny być podstawowe założenia dietetyczne?
Łuszczyca jest związana z wyższym ryzykiem wystąpienia insulinooporności, a także późniejszej cukrzycy. W kontekście układania diety, należy podjąć holistyczne działania i sprawdzić, czy stężenia glukozy we krwi oraz insuliny są prawidłowe. Ich wyrównanie jest bardzo ważne.
Kolejny punkt to podaż kalorii i tu faktem jest, że najlepiej jest wygenerować choć minimalny deficyt, jako że ograniczenia kaloryczne sprzyjają zmniejszeniu nasilenia stresu oksydacyjnego. Co ciekawe, gdy ta choroba występuje wraz z otyłością, już samo zgubienie kilogramów może doprowadzić do remisji.
Redukcja tkanki tłuszczowej związana jest z obniżeniem stężeń markerów zapalnych i przekłada się na złagodzenie objawów. Jednak to nie wszystko i utrata masy ciała powinna wynikać z zastosowania zdrowej diety.
Jaka dieta będzie wpływać pozytywnie?
Jak już wiesz, prawidłowo zbilansowana dieta może zwiększać odpowiedź na leczenie i dodatkowo zmniejszać ryzyko skutków ubocznych choroby! O co należy zadbać?
Każdy posiłek powinien być odpowiednio zbilansowany pod względem proporcji białka (minimum 20g), tłuszczy i węglowodanów. To jest też ważne w kontekście zaburzeń gospodarki węglowodanowej.
Posiłki powinny być oparte na warzywach (z naciskiem na te zielone) i owocach (zwłaszcza jagodowych). Bogactwo antyoksydantów prowadzi do zmniejszenia nasilenia występujących zmian. Poleca się grupę karotenoidów, flawonoidy, witaminę E i C. Od siebie dodam, że świetnym rozwiązaniem będą pietruszka (wit. C) oraz zielone koktajle z dodatkiem zielonych warzyw.
Warto zmniejszyć spożycie produktów bogatych w kwasy omega-6, a szczególnie arachidonowy (AA), którego źródłem są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego. Ten zabieg powinien ograniczyć produkcję związków o charakterze prozapalnym, które zauważa się w zmienionych chorobowo ogniskach. Bazując na takich obserwacjach poleca się rezygnację z konsumpcji mięsa lub chociaż ograniczenie.
Zwiększenie podaży kwasów omega-3 może mieć korzystny wpływ na zmniejszenie stanu zapalnego. Zasadnym więc wydaje się zwiększenie podaży tłustych ryb morskich.
Odpowiednia podaż witaminy D jest konieczna, ale warto też zadbać o ekspozycję skóry na promienie słoneczne. Badania naukowe to potwierdzają, a u osób z łuszczycą, często zauważa się tu niedobory.
Jak widzisz, dieta antyzapalna to klucz i nie mogę nie wspomnieć o śródziemnomorskim sposobie żywienia!
Łuszczyca a dieta bezglutenowa
Często artykuły sugerują wykluczenie glutenu. Jednak to sprawdza się tylko wtedy, gdy łuszczyca współwystępuje wraz z celiakią. Mechanizm polega na tym, że spożycie glutenu przez taką osobę prowadzi do szeregu komplikacji zdrowotnych, ogromnego stresu dla organizmu i zaostrzenia stanu zapalnego. Podobnie jak z otyłością, już samo zadbanie o prawidłowe żywienie powinno dać tu olbrzymie efekty.
Triki antyzapalne przy łuszczycy
Podzielę się z Tobą kilkoma sposobami, które możesz w każdej chwili wdrożyć do swojej diety.
Warto zaopatrzyć się w odpowiednie przyprawy. Świetnie sprawdzą się: cynamon, kurkuma, oregano, tymianek czy bazylia.
Zadbaj o redukcję nasyconych kwasów tłuszczowych do ok. 10% całości diety, a przy wysokim ryzyku chorób układu sercowo-naczyniowego – nawet do 7%. Choć może to oznaczać zmniejszoną podaż nabiału, całkowita redukcja nie jest wskazana*, gdyż niedobór wapnia może zaostrzać chorobę.
Z tego samego powodu, pij wysoko zmineralizowaną wodę.
Warto unikać masła, oleju słonecznikowego, kokosowego i palmowego. Zamiast tego, wybieraj oliwę, a do dań na zimno dorzucaj olej rzepakowy.
Włącz w dietę strączki.
Unikaj żywności przetworzonej, fast-foodów i słodyczy.
*Oczywiście, inaczej się ma sytuacja, jeżeli występuje alergia na białka mleka lub nietolerancja laktozy. Tu zachodzi podobna zależność, jak w przypadku glutenu.
Pamiętaj! Jeśli zmiany łuszczycowe mają się nie pojawiać, należy skupić się na wyciszeniu wszystkich innych jednostek chorobowych.
Każdy organizm jest indywidualny. Jeśli Ty lub bliska Ci osoba zmagacie się z łuszczycą, warto zadbać o organizm w sposób kompleksowy. Przemyślane działanie będzie mieć fantastyczny wpływ na zmniejszenie procesu zapalnego.
Alkohol, smoking and psorasis. Clin Exp Dermatol. 2000
Pobierz swoje ebooki!
W związku z przeniesieniem platformy Łakomi na wiedzę pobierz wszystkie swoje ebooki do 27.07.2024. W późniejszym terminie pobieranie nie będzie możliwe.