Wystartujemy od kilku faktów!

Łuszczyca to autoimmunologiczna choroba zapalna, która dotyczy około 2% populacji świata. Jej występowanie jest niezależne od wieku i choć może dotykać zarówno młodych, jak i starszych, pierwsze objawy najczęściej pojawiają się między 15 a 30 rokiem życia. Pytanie zatem, jak wspomóc jej leczenie dietą i czy jest to w ogóle możliwe? 

Choroby o podłożu zapalnym i sposób odżywiania mają ze sobą wiele wspólnego. Tak jest też w przypadku łuszczycy, charakteryzującej się przewlekłym przebiegiem. To oznacza, że stany zaostrzenia objawów są przeplatane z okresami remisji, której długotrwałe utrzymanie jest naszym głównym celem! Mowa tu nawet o kilku latach…

Nie można zapomnieć, że łuszczyca przebiega u każdego całkowicie inaczej. Mimo to, badania potwierdziły, że istnieje kilka wspólnych zaleceń żywieniowych, które mogą mieć znacząco wpływać na przebieg kliniczny tej choroby. 

Co może nasilać objawy łuszczycy?

Jakie powinny być podstawowe założenia dietetyczne?

Łuszczyca jest związana z wyższym ryzykiem wystąpienia insulinooporności, a także późniejszej cukrzycy. W kontekście układania diety, należy podjąć holistyczne działania i sprawdzić, czy stężenia glukozy we krwi oraz insuliny są prawidłowe. Ich wyrównanie jest bardzo ważne.

Kolejny punkt to podaż kalorii i tu faktem jest, że najlepiej jest wygenerować choć minimalny deficyt, jako że ograniczenia kaloryczne sprzyjają zmniejszeniu nasilenia stresu oksydacyjnego. Co ciekawe, gdy ta choroba występuje wraz z otyłością, już samo zgubienie kilogramów może doprowadzić do remisji. 

Redukcja tkanki tłuszczowej związana jest z obniżeniem stężeń markerów zapalnych i przekłada się na złagodzenie objawów. Jednak to nie wszystko i utrata masy ciała powinna wynikać z zastosowania zdrowej diety.

Jaka dieta będzie wpływać pozytywnie? 

Jak już wiesz, prawidłowo zbilansowana dieta może zwiększać odpowiedź na leczenie i dodatkowo zmniejszać ryzyko skutków ubocznych choroby! O co należy zadbać?

Jak widzisz, dieta antyzapalna to klucz i nie mogę nie wspomnieć o śródziemnomorskim sposobie żywienia! 

Łuszczyca a dieta bezglutenowa

Często artykuły sugerują wykluczenie glutenu. Jednak to sprawdza się tylko wtedy, gdy łuszczyca współwystępuje wraz z celiakią. Mechanizm polega na tym, że spożycie glutenu przez taką osobę prowadzi do szeregu komplikacji zdrowotnych, ogromnego stresu dla organizmu i zaostrzenia stanu zapalnego. Podobnie jak z otyłością, już samo zadbanie o prawidłowe żywienie powinno dać tu olbrzymie efekty.

Triki antyzapalne przy łuszczycy

Podzielę się z Tobą kilkoma sposobami, które możesz w każdej chwili wdrożyć do swojej diety.

*Oczywiście, inaczej się ma sytuacja, jeżeli występuje alergia na białka mleka lub nietolerancja laktozy. Tu zachodzi podobna zależność, jak w przypadku glutenu.

Pamiętaj! Jeśli zmiany łuszczycowe mają się nie pojawiać, należy skupić się na wyciszeniu wszystkich innych jednostek chorobowych. 

Każdy organizm jest indywidualny. Jeśli Ty lub bliska Ci osoba zmagacie się z łuszczycą, warto zadbać o organizm w sposób kompleksowy. Przemyślane działanie będzie mieć fantastyczny wpływ na zmniejszenie procesu zapalnego.

LITERATURA:

  1. Diet in dermatology. Part II. Melanoma, chronic urticaria and psoriasis. J Am Acad Dermatol. 2014
  2. Association between psoriasis and leisure-time physical activity: Findings from the National Health and Nutrition Examination Survey. J Dermatol. 2015
  3. Effect of lifestyle weight loss intervention on disease severity in patients with psoriasis: a systematic review and meta-analysis. Int J Obes. 2015
  4. Increased serum resistin levels correlate with psoriasis: a meta-analysis. Lipids Health Dis. 2015
  5. Nutrition and psoriasis: is there any association between the severity of the disease and adherence to the Mediterranean diet? J Transl Med. 2015
  6. Weight loss and achievement of minimal disease activity in patients with psoriatic arthritis starting treatment with tumour necrosis factor α blockers. Ann Rheum Dis. 2014
  7. Effect of exercise on circulating adipokine levels in obese young women. Endocr J. 2006
  8. Leptin levels in patients with psoriasis: a meta-analysis. Clin Exp Dermatol. 2013
  9. Psoriasis and sport: a new ally? J Eur Acad Dermatol Venereol. 2015
  10. Vitamin D and Psoriasis Pathology in the Mediterranean Region, Valencia (Spain). Int J Environ Res Public Health. 2014
  11. High glucose driven expression of pro-inflammatory cytokine and chemokine genes in lymphocytes: molecular mechanisms of IL-17 family gene expression. Cell Signal. 2014
  12. Studying the calcium serum level in patients suffering from psoriasis. Pak J Biol Sci. 2013
  13. Online weight-loss coaching for patients with psoriasis: results of a pilot study. Br J Dermatol. 2016
  14. Markers of systemic inflammation in psoriasis: a systematic review and meta-analysis. Br J Dermatol. 2013
  15. Environmental Risk Factors in Psoriasis: The Point of View of the Nutritionist. Int J Environ Res Public Health. 2016
  16. Lifestyle intervention in psoriasis: a new avenue for treatment. Am J Clin Nutr. 2016
  17. Łuszczyca jako choroba autoimmunologiczna. Prz Dermatol. 2014
  18. Znaczenie otyłości w łuszczycy. Prz Dermatol 2016
  19. Vitamin D effects on musculoskeletal health, immunity, autoimmunity, cardiovascular disease, cancer, fertility, pregnancy, dementia and mortality – a review of recent evidence. Autoimmun Rev 2013
  20. Alkohol, smoking and psorasis. Clin Exp Dermatol. 2000

Pobierz swoje ebooki!

W związku z przeniesieniem platformy Łakomi na wiedzę pobierz wszystkie swoje ebooki do 27.07.2024. W późniejszym terminie pobieranie nie będzie możliwe.