Aromatyczny, obfitujący w przenikające się między sobą smaki i tekstury, dodatkowo szybki w przygotowaniu! Taki właśnie jest dzisiejszy przepis na orientalny Chow Mein z kurczakiem i warzywami.
Sam Chow Mein jest jednogarnkową potrawą kuchni chińskiej, której podstawą jest podsmażany makaron, który występuje w towarzystwie kurczaka, odpowiednio przygotowanego sosu oraz warzyw. Bardzo ważne jest prawidłowe przygotowanie warzyw – muszą zachować odpowiedni poziom twardości, inaczej będą miały tendencję do rozpadania. Zapraszam Was dzisiaj na podróż do Chin!
#gotujzłakomą
SEZAM
Składniki na 2 porcje:
– makaron Chow Mein 120g
– pierś z kurczaka 200g
– brokuły 150g
– cebula 50g
– papryka czerwona 150g
– kukurydza 75g
– oliwa łyżka 12g
Sos:
– sos sojowy 4 łyżki – 48 g
– woda 2 łyżki – 24 g
– erytrytol 2,5 łyżki
– ocet ryżowy 2 łyżki – 24 g
– starty imbir 1 łyżka
– starty czosnek 1 ząbek
WYKONANIE:
1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, uważając by nie dopuścić do jego rozgotowania.
2. W osobnym garnku ugotuj wodę z solą i w gdy zacznie wrzeć, wrzuć pokrojone na drobne różyczki brokuły na około 1-2 minuty – blanszując je (muszą być al. dente).
3. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka, kukurydzę odsącz na sitku, a paprykę pokrój w kostkę. Warzywa odstaw.
4. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Gdy patelnia będzie ciepła – wrzuć kurczaka. W tym czasie przygotuj sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki.
5. Do kurczaka wrzuć cebulę i chwilę podsmażaj. Następnie, gdy cebula się zarumieni – dorzuć paprykę wraz z brokułami. Smaż 1-2 minuty.
6. Kukurydzę wraz z ugotowanym makaronem dodaj do kurczaka i warzyw, wlej przygotowany wcześniej sos i całość smaż do momentu, aż sos się zredukuje (w tym czasie ciągle mieszaj, by sos dotarł do każdej części potrawy).
7. Danie podajewaj posypane sezamem i szczypiorkiem.
Po merytoryczną wiedzę zajrzyj na mój instagram: @klaudia.lakoma.
Wartości odżywcze na 100g:
wartość energetyczna: 487 kcal
białko: 36,7 g
tłuszcz: 10,2 g
nasycone kwasy tłuszczowe: 1,10 g
węglowodany: 62,82 g
cukry: 7,26 g
błonnik: 6,5 g
sól: około 0,3 g
Wartości różnią się w zależności od producenta.
WITAMINY:
dobre źródło witaminy A, B6, witaminy C, witaminy E i K.
Składniki mineralne:
wapń: 53 mg – jego źródłem głównie jest sezam
żelazo: 5 mg – jego źródłem jest kurczak oraz makaron
Zdjęcia: Katarzyna Nadolska – team Łakomi na wiedzę