#gotujzłakomą
PRZEPIS WYKORZYSTASZ W JADŁOSPISIE LETNIM – kupisz go tutaj.
SKŁADNIKI NA DWIE MAŁE CHAŁKI LUB JEDNĄ DUŻĄ:
– Mąka (pszenna typ 550) 800g
– Jajko
– Cukier wanilinowy 32g
– Oliwa z oliwek 50g
– Szczypta soli
– Drożdże świeże 30g
– Ciepłe mleko 0,5% 250ml
Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko, 20 ml mleka, mak – ok. 10g (lub kruszonka – pamiętaj tylko, że jest ona źródłem kalorii)
WYKONANIE:
1. Przygotuj rozczyn z drożdży, 100 ml mleka oraz cukru wanilinowego. Pozostaw do wyrośnięcia na 15 – 20 minut.
2. Do rozczynu dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i 150 ml mleka. Wyrobić ciasto.
3. Dodać oliwę. Wyrób ciasto, tak by było elastyczne.
4. Z ciasta uformuj kulę, włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości na około godzinę.
5. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto.
6. Ciasto podziel na 4 równe części, zroluj je w wałeczki i uformuj z nich chałkę.
7. Przełóż chałkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Maksymalnie 1h.
8. Przed pieczeniem posmaruj mieszanką mleka i jajka, posyp makiem lub kruszonką.
9. Piec 30 minut – 180 st.
Chałkę można przygotować z połowy porcji.
Po merytoryczną wiedzę zajrzyj na mój instagram: @klaudia.lakoma.
WARTOŚCI ODŻYWCZE CAŁEJ JEDNEJ DUŻEJ CHAŁKI:
wartość energetyczna: 3695 kcal
białko: 118 g
tłuszcz: 76.5 g
nasycone kwasy tłuszczowe: 14.68 g
węglowodany: 645.14 g
cukry: 47.29 g
błonnik: 22.67 g
sól: około 0.7 g
żelazo: 12,54 mg
wapń: 649,94 mg
potas: 1505 mg
Wartości różnią się w zależności od producenta mąki, mleka.
Zdjęcia: Katarzyna Nadolska – team Łakomi na wiedzę
Czy mleko można zamienić roślinnym?
Czy można użyć oleju rzepakowego?