Domowa chałka

GOTUJ Z ŁAKOMĄ
Domowa chałka
Są takie zapachy, które mocno wwiercają się w naszą pamięć. Aromat ziemi, po ulewnym, letnim deszczu. Woń rosy o poranku, która osadza się na trawie, zwiastując kolejny piękny dzień. Są też takie, które silnie przypominają… dom, ciepło rodzinne. Budzą wspomnienia i promienne uśmiechy. Domowy chleb, niedzielne ciasto czekające na przyjęcie gości i… chałka. Ciasto drożdżowe, przepełnione smakiem wanilii z chrupiącą skórką i miękkim, wyjątkowym i aksamitnym środkiem. Podawana na wiele sposobów i każdy z nich smakuje wybornie. Perfekcyjna samodzielnie lub z dodatkiem domowych powideł. Można z niej także przyrządzić obtaczając w jajku i podsmażając na patelni. Wyśmienita na słodko, ale także ze słonymi dodatkami, jeśli ktoś otwarty jest na nutkę awangardy.
Dziś, dzięki temu przepisowi przywołujemy wspomnienia, rozbudzamy sentymenty, wracamy do domu. 
#gotujzłakomą

PRZEPIS WYKORZYSTASZ W JADŁOSPISIE LETNIM – kupisz go tutaj.

SKŁADNIKI NA DWIE MAŁE CHAŁKI LUB JEDNĄ DUŻĄ:

–  Mąka (pszenna typ 550) 800g
– Jajko
– Cukier wanilinowy 32g
–  Oliwa z oliwek 50g
– Szczypta soli
– Drożdże świeże 30g
– Ciepłe mleko 0,5% 250ml

Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko, 20 ml mleka, mak – ok. 10g (lub kruszonka – pamiętaj tylko, że jest ona źródłem kalorii)

WYKONANIE:

1. Przygotuj rozczyn z drożdży, 100 ml mleka oraz cukru wanilinowego. Pozostaw do wyrośnięcia na 15 – 20 minut.
2. Do rozczynu dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i 150 ml mleka. Wyrobić ciasto.
3. Dodać oliwę. Wyrób ciasto, tak by było elastyczne.
4. Z ciasta uformuj kulę, włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości na około godzinę.
5. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto.
6. Ciasto podziel na 4 równe części, zroluj je w wałeczki i uformuj z nich chałkę.
7. Przełóż chałkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Maksymalnie 1h.
8. Przed pieczeniem posmaruj mieszanką mleka i jajka, posyp makiem lub kruszonką.
9. Piec 30 minut – 180 st.

Chałkę można przygotować z połowy porcji.

Po merytoryczną wiedzę zajrzyj na mój instagram: @klaudia.lakoma.

WARTOŚCI ODŻYWCZE CAŁEJ JEDNEJ DUŻEJ CHAŁKI: 

wartość energetyczna: 3695 kcal
białko: 118  g
tłuszcz: 76.5 g
nasycone kwasy tłuszczowe: 14.68 g
węglowodany: 645.14 g
cukry:  47.29 g
błonnik: 22.67 g
sól: około 0.7 g
żelazo: 12,54 mg
wapń: 649,94 mg
potas: 1505 mg

Wartości różnią się w zależności od producenta mąki, mleka.

Zdjęcia: Katarzyna Nadolska – team Łakomi na wiedzę

4 komentarze

  1. Teresa pisze:

    Czy mleko można zamienić roślinnym?

  2. Milena pisze:

    Czy można użyć oleju rzepakowego?

Dodaj komentarz

Twój adres E-Mail nie zostanie udostępniony Te pola są wymagane *

Pobierz swoje ebooki!

W związku z przeniesieniem platformy Łakomi na wiedzę pobierz wszystkie swoje ebooki do 27.07.2024. W późniejszym terminie pobieranie nie będzie możliwe.